Pitsiliinan tärkkäys


Pitsiliinoista saa tärkkäämällä ihania kulhoja! :)

Tämän kulhon tein Momman tekemästä liinasta. Myös kirpparilta löytää halvalla kivoja pitsiliinoja, kannattaa pitää silmät auki.. ;)


Kulhossa säilytän näin pimeinä aikoina tuikkuja. Hyvin vain kulho kestää, vaikka tuikut kuitenkin painavat jonkin verran..Tässä vielä ohje pitsiliinan tärkkäykseen:

Tarvitset:

♥ 1 dl vettä
♥ 1 dl sokeria
♥ kulhon muotiksi

Sekoita 1 desilitraan lämmintä vettä 1 desilitra sokeria. Sekoita ja odota niin kauan että sokeri on kokonaan liuennut veteen. Kasta pitsiliina sokeriveteen ja anna liinan kastua läpimäräksi. Purista liinasta ylimääräinen sokerivesi pois ja laita liina kulhon päälle kuivamaan. Kuivuminen kestää noin vuorokauden. Kun pitsiliina on kuivunut, sen pitäisi olla "tärkkiintynyt" kulhon muotoon.

: Santtu

17 kommenttia

 1. Nää on niin ihania ja herkkiä! Olen itsekin keräilly pitsiliinoja juuri näiden kulhojen tekoa varten.

  VastaaPoista
 2. Olen iloinen, etta loysin blogisi tuubihuivin haun kautta! Tama pitsikulho on niin suloinen, etta tasta paivasta lahtien pidan silmani auki liinojen varalta. Onnistunee minultakin, jolla ei ole karsivallisyytta pitkiin napertelyprojekteihin ;)

  VastaaPoista
 3. Moi Irina! Kiva kuulla että löysit blogiini! :) Tämä oli kyllä yllättävän kestäväkin tuunaus, sillä kulho on minulla vieläkin käytössä. Usein tuo kovettunut sokerilius voi "lösähtää" ajanmyötä, mutta toki siihen vaikuttaa myös lankamateriaali.

  VastaaPoista
 4. Hei. Mietin tässä, että pystyykö tällä menetelmällä muotoilemaan esim tälläisen rusetin mikä tytön päässä on, ja että pysyykös se kasassa jso on tuollaista polyesterikangasta??

  http://www.cosplayisland.com/files/costumes/3429/50645/kaede%5B1%5D.jpg

  Kiitos jo etukäteen vastauksesta :)

  VastaaPoista
 5. Hei! Polyesterikankaasta en osaa sanoa, koska en ole itse sitä kokeillut. Varmasti kyllä rusetin kovettaminen onnistuu esimerkiksi niin, että tärkkää vain huivin päät koviksi ja tuollaisiksi suipoiksi. Voithan kokeilla tuota polyesterin kovettamista ensin johonkin pienempään testitilkkuun, että kuinka se käyttäytyy tärkättäessä. Kiva idea kyllä tuollainen rusetti! :)

  VastaaPoista
 6. Oi ku ihana kulho! Pitääpä kokeilla! :)

  VastaaPoista
 7. Kiitti haissi :D LINKKI LÖYTY GOOGLETTAMALLA oho isoo kirijaamet taas :D pitää tärkätä seilori-hatut laivareisua varte :D T.ERÄJORTSE TUIJA <3

  VastaaPoista
 8. Kiitos ohjeesta. Tärkkään tällä sellaisia pieniä tähtiä joulukuuseen....ihan kohtahan se taas on JOULU! :)))

  VastaaPoista
 9. Eipä kestä! Totta, kohtahan se joulu taas on. Voi kun osaisikin sen ennakoimisen taidon... ;)

  VastaaPoista
 10. Hei Santtu,

  etsin tuota tärkkäysohjetta, sillä haluan tärkätä kapean liinan, jota teen poikani ulko-oveen. Arvelen, että siitä tulee jämäkämpi tärkkäämällä.
  Olen virkkaamassa liinaa kalastajalangasta, kuusisäikeisestä. Saapa nähdä, miten tärkkäys onnistuu :)
  Kiitos ohjeestasi ja mukavaa hämäränhyssyä tuikkujen valossa!

  VastaaPoista
 11. Toivottavasti tärkkäys onnistuu! :) Kiitos samoin, mukavaa talvea sinullekin!

  VastaaPoista
 12. Kiitos ohjeesta! Kyl saikin etsiä, ennen ku täältä tämän tärkkäysohjeen löysin. Kaupoista kun ei löytynyt tärkkiä ja jostain luin, et vaik jostain löytyiskin, ei se koveta tarpeeksi. Kiitti siis. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä! Toivottavasti projektisi onnistuu. :)

   Poista
 13. wau..miun lapsuudessa miun mummo teki paljon juuri tollaisia kulhoja pitsi liinoista,joten tuli kyl niin nostalginen olo ja olen jo pitkään miettinyt MILLÄ ohjeella niit tehdään,et toi siun varsin yksinkertainen ohje on kyl PAKKO kokeilla..ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kulho on vieläkin muodossaan, vaikka tästäkin on monta vuotta! :)

   Poista
 14. Hei.
  Oletteko kokeilleet voiko kuivattaa tasolla? Ajattelin ikkunakoristeita noista vanhoista pitsiliinoista... kestääkö kuosissaan, kun laittaa roikkumaan ikkunaan siimalla?
  Mietiskelin, olisiko kuitenkin parempi tärkätä kaupuan tärkillä ja laittaa kehykseen tai pujottaa ohut metallilanka kehykseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Onnistuu myös tasona. Juuri muutama kk sitten tein isosta pitsiliinasta kellon ja se on nyt ollut jo kauan seinälläkin ja hyvin on pysynyt muodossaan. On toki huomiotava se, minkälaisesta langasta liina on tehty, sillä eri materiaalit käyttäytyvät eritavoin. Toinen tärkeä pointti on se, että antaa liinan kuivua tarpeeksi kauan. Itselläni kellon pitsiliina kuivui jopa viikon. Tässä linkki vielä postaukseen. santunmaja.blogspot.fi/2014/06/pitsiliina-kelloksi.html?m=1

   Poista

Piristät päivääni kommentillasi! Kiitos jo etukäteen! :)