DIY Valokirjain

Olen monta kertaa pysähtynyt esimerkiksi Anttilassa valokirjainten kohdalle. 50 € valokirjaimesta on tuntunut silti jotenkin suurelta rahasummalta siinä kohtaa. Rempan aikana meille kertyi huima määrä kaikenlaista pahvia. Päätin säästää pahvit ja yrittää tehdä itse pahvista valokirjaimen. Parhaaksi valokirjaimen pohjaksi kuitenkin valikoitui IKEA:n pahvilaatikko, jossa oli ollut iso kello. Tässä muutama tekoa havainnoillistava sana ja kuva:

Tarvikkeet:

                                        5 Pahvilaatikko, mieluiten jo valmiin kirjaimen kokoinen, että 
                                             tukevat reunat voivat jäädä paikoilleen.
                                        5 Valosarja, itselläni oli IKEA:n Lerbo-valosarja
                                        5 Tussi
                                        5 Terävät sakset
                                        5 Mitta
                                        5 Teippiä
                                        5 Paperia, jolla päällystää pahvikirjain Hahmottele tussilla kirjain pahviin. Käytä mittaa apuna, että kirjaimen sakarat ovat yhtä paksuja.


Kun kirjaimen ääriviivat on mielestäsi hyvät, voit alkaa leikkaamaan pahvia. Itse leikkasin ensin päällipuolen ja sen avulla piirsin tussilla ääriviivat takapuolelle ja sitten taas leikkasin.Kun kirjain on leikattu muotoonsa, mittaa kirjaimen sakaroista keskikohdat, joihin lamput tulevat. Tässä lamppusarjassa oli kuusitoista lamppua, joten laitoin kuusi  lamppua kumpaankin M:n "jalkaan" ja neljä lamppua keskelle. Merkkaa lamppujen kohdat pahviin ja tee merkkauskohtiin saksen kärjellä viiltämällä raksit. Kun raksit on tehty, kokeile lamppuja paikoilleen. Laitoin lamput vain kannasta kiinni pahviin, joten lampun johto jää näkyviin. 


Testaa, että ylipäätään koko valosarja toimii.. ;)


Ota lamput vielä irti pahvista. Täytin pahvin palasilla nuo M-kirjaimeen jäävät tyhjät kohdat, että valokirjain olisi mahdollisimman tukeva. 


Seuraava vaihe on kaikkein työläin (ainakin tässä M-kirjaimessa): Pahvin päällystys. Tähän minulla meni monta tuntia, kun taistelin tuon paperin kanssa. Käytin siis tuollaista tavallista ruskeaa lahjapaperia päällystämiseen. Se oli sopivan levyistä, ettei päällipuoleen jäänyt saumapaikkoja. Päällystäminen kannattaa aloittaa M kirjaimen keskeltä tuosta v-kirjaimen muotoisesta osasta. V -muoto on melko vaikea saada paperilla hyvin päällystetyksi, joten on hyvä, että siinä kohtaa on monta kerrosta paperia. Sen jälkeen päällystä takapuoli. Viimeiseksi vasta kannattaa päällystää etupuoli.

Kun päällystäminen on valmista, tunnustele sormilla lamppujen kohdat pahvista ja viillä niihin varovasti saksen kärjellä samanlaiset ruksit kuin pahvissakin. Terävillä saksilla tämä onnistuu helposti, eikä paperi repeile turhaan. Aseta lamput takaisin paikoilleen. Ja valmista! 
Mitäs mieltä olet? :)

<3: Santtu

14 kommenttia

 1. Hauska! :) Meillä majailee juurikin sellainen Anttilan valokirjain (K). Muutama viikko sitten kehitin itselleni sitä kohtaan kaamean pakkomielteen ja sellainen oli sitten saatava! :D

  VastaaPoista
 2. Upea! :) Mäkin oon kattellu niitä Anttilan valokirjaimia, mut tosiaan se hinta on aika huima. Tuo sun valokirjain on kyllä kaiken vaivan arvoinen :)

  VastaaPoista
 3. Oikein hyvältä näyttää.. Heti rupesin miettiin, että löytyisikö meiltä tuommoinen sopiva laatikko jostain... Jos vaikka I-kirjaimen väsäis ens alkuun ;)

  VastaaPoista
 4. Oho, onpas kiva :) Myös tuon valokirjaimen takana oleva tienviitta on aivan ihana!

  VastaaPoista
 5. Mahtava idea, sillä noi valo kirjaimet on kyl kalliita!

  VastaaPoista
 6. Hieno! Jos paperin olisi liisteröinyt tai vesi/liima seoksella kiinnittänyt pintaan ja sitten maalannut..Niin ois voinut myös tehdä.

  VastaaPoista
 7. Tosi hieno, aloin jo haaveilemaan omasta valokirjainprojektista! :)

  VastaaPoista
 8. Tosi hyvin toteutettu! Toimiskohan kangas? Voisi olla helpompi ku tapella paperin kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Santsa! Voisi toimiakin, mutta sen kanssa olisi varmasti omat ongelmansa, että miten sen saa tarpeeksi tiukasti pahvilaatikon ympärille jne..

   Poista

Piristät päivääni kommentillasi! Kiitos jo etukäteen! :)