Vanhat aarteet -joulukalenteri: Luukku 3

EKS-keittiövaakaTämänkaltaisia vaakoja minulle on kertynyt jo kolme; tämä oranssinpunainen, keltainen kirpputorilöytö ja valkoinen (mommalta saatu<3). Tämä oranssinpunainen on meillä hedelmien säilytyksessä. Keltainen on sen verran huonossa hapessa, että sen laitan koristeeksi käsityöhuoneeseeni ja valkoinen on mittauskäytössä. Tämän yksilön olen ostanut netistä. Näiden hinnat pyörivät kirpputoreilla noin 10 €:n molemmin puolin. Itse käytän näitä vaakoja esimerkiksi postipaketin lähettämisessa, jos paketin paino täytyy tietää jo etukäteen.

Tässä vielä käyttöohjeet, miten tällaisella vanhalla vaa'alla mitataan:

Vaa'an toimivuus ja tarkkuus kannattaa tarkistaa sellaisella tuotteella, jonka painon tiedät tarkalleen. Minä testasin omani toimivuutta tällä avaamattomalla Pulmu palasokeri -paketilla, jossa painona on paketin mukaan 750 g. 

Ensiksi vedä vaa'an oikealta puolelta alla olevassa kuvassa näkyvää valkoista tappia ulospäin. Tämä tappi ns. lukitsee vaa'an. Kun tappi on vedettynä "pitkälle" vaaka on mittausvalmiina.


Kun vaaka on vapautettu "lukosta", aletaan etsiä tuotteen oikeaa painoa. Tässä kohtaa aluksi on vain arvailtava, mikä voisi olla tuotteen paino. Alemmassa kuvassa vipu on nyt 0,5 kg:n kohdalla ja tätä vipua siirtämällä huomaat, kuinka mitta-asteikko kääntyy vasemmalle tai oikealle. Mittataulukon yläpuolella on pienempi metallipalkki (alemmassa kuvassa tämä palkki näkyy EKS-merkin kohdalla), jota siirtämällä selviää sitten tarkemmat grammat. Yläkuvassa näkyy vaa'an oikeassa laidassa kaksi oranssia palkkia. Nämä palkit ovat tismalleen samalla tasolla silloin, kun tuotteen paino löytyy. Eli siis näiden kahden palkin avulla selviää tuotteen paino. Tuotteen painon selvittäminen kannattaa aloittaa ensin esimerkiksi 0,5 kg:sta ja siitä edetä kokeilemalla ylöspäin.Tässä ylhäällä olevassa kuvassa näkyy mittaustulos: Alempi vipu on 0,5kg:n kohdalla ja mittataulukon yläreunassa oleva metallipalkki on aavistuksen yli 250 g:n. Nämä laskemalla yhteen saadaan tuotteen paino, eli tässä tapauksessa 500g+250g=750g. Oikeassa reunassa oranssit palkit ovat samalla tasolla, joten tämä on tuotteen paino.

Olipas hankala selitettävä, mutta toivottavasti tämä kuvaus antoi edes vähän osviittaa käytöstä. :)

<3: Santtu

7 kommenttia

 1. Kiitos tästä ohjeesta! Mulla on oikeastaan ihan samanlainen vaaka punaisena, mutta sen merkkinä on Record. En ole vielä ymmärtänyt, miten sillä punnitaan. Nyt täytyykin koittaa, toimiiko mun vaaka. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi, että toiminta olisi suurin piirtein samanlainen. :)

   Poista
 2. Mulla on samanmerkkinenvaaka mut ei sinä ole tuollaista valkeata tappia sivulla. Mut toimii kyll hyvin ja paras vaaka ikinä. Digitaalinen vaakani sai pers mäkeen lentää.mulla on beigen värinen ja äidiltä löytyy vihreä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sano muuta, nämä vanhat vaa'at on paremmat kuin digitaaliset! Valkoinen tappi on vain ikään kuin lukko, että vaa'an saa lukittua paikoilleen, mutta hyvä kun toimii ilmankin tappia. :)

   Poista
 3. Vaaka kannattaa aina ensin kalibroida tyhjänä aluskulhon kanssa. Siinä liukutangossa on oikealla pieni punnus jota säätämällä laitetaan vaaka vaateriin eli ne merkit samalle tasolle. Jos punnuksessa ei riitä säätövara niin sivusta löytyy tappi jota vetämällä saa lisää säätövaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, se sivulla oleva tappi vaikuttaa siihen kalibrointiin! Mielenkiintoista! :)

   Poista
 4. Ei mun EKS Record-vaa'assani ainakaan se sivutappi vaikuta kuin kuljetus/säilytyslukitukseen, eli se ulos ensin. Katsotaan että iso punnus ja vasemmanpuoleinen pikkupunnus ovat nollassa, ja kalibroidaan vaaka ensin tyhjänä kohdilleen, eli siirretään oikeanpuoleista pikkupainoa kunnes oikean reunan vaa'ankielet ovat kohdakkain. Sitten vaan tuote vaa'alle ja säädetään vasenta pikkupainoa - ja tarvittaessa alareunan isoa - kunnes kielet ovat taas kohdakkain, ja ynnätään painojen summat yhteen, mikäli tarpeellista.

  VastaaPoista

Piristät päivääni kommentillasi! Kiitos jo etukäteen! :)