Vapise lehtikaali, täältä tulee nokkonen!

Huomaan itsestäni, että alan vuosi vuodelta olemaan enemmän ja enemmän martta. Jokaisena vuodenaikana löydän jonkin uuden vouhotuksen, johon hairahdan. Tämä jos mikä herättää perheenjäsenissäni hilpeyttä (terveiset vain isälle ja äidille ;) <3). Tänä keväänä se vouhotuksen aihe on ollut 

NOKKONEN

 Nokkonen, tuo halveksittu kesäsääriä polttava pirulainen. Ja aika ravintorikas pirulainen onkin! Se nimittäin sisältää mm. kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia, rautaa, C-vitamiinia, folaattia, sekä A- ja E-vitamiineja. Nokkoset ovat parhaimmillaan näin toukokuussa ennen kukintaa. (lähde: Arktiset aromit).

Ravintoainelistauksesta intoutuneena singahdin takapihalle etsintäpuuhiin hanskat ja sakset mukanani. Kun kulho oli täysi, köpöttelin tyytyväisenä köökkiin suunnittelemaan nokkosten kohtaloa. Eipä aikaakaan kun googlesta löytyi houkuttelevia ohjeita nokkossipsien tekoon. Sipsien horjumattomana kannattajana näitä oli kokeiltava!Nokkossipsit a' la Santtu:

Tarvitset:

Nokkosen lehtiä
Oliiviöljyä
Suolaa
Paprikajauhetta
Chilijauhetta

Paistetaan (kiertoilma)uunissa 190-asteessa 5-6 minuuttia.

Huuhtele nokkoset siivilässä kylmällä vedellä ja kaada ne puhtaan pyyhkeen päälle. Kuivaa lehdet varovasti painelemalla pyyhkeellä.
 


Siirrä nokkoset kulhoon. Kaada vähitellen oliiviöljyä nokkosten päälle ja sekoita nokkosia öljyssä niin, että öljyä tarttuu jokaisen nokkosen pintaan. Mausteet tarttuvat paremmin öljyttyihin lehtiin.


Lisää sekaan suolaa, paprika- ja chilijauhetta oman maun mukaan sekoittaen nokkosia samanaikaisesti. Kun nokkoset ovat maustetut kauttaaltaan, voit siirtää ne leivinpaperille.


 On tärkeää erotella lehdet toisistaan leivinpaperille, sillä muuten ne eivät paistu rapeiksi. Paistoin näitä uunissa (kiertoilma) 190-asteessa noin 5-6 minuuttia. Ensimmäisen pellillisen kanssa on hyvä tarkkailla, että lehdet eivät pala poroksi, sillä ne ovat melko ohuita ja herkkiä palamiselle. Paistolämpötila ja -aika  vaihtelevat uunista riippuen.


Kun lehdet ovat paahtuneet uunissa rapeiksi, siirrä ne vielä paperin päälle, jotta ylimääräinen oliiviöljy tarttuu paperiin. Valmista!


Viime kesänä tein paljon lehtikaalisipsejä samalla tyylillä (paistoaika ainoastaan oli pidempi). Näistä tuli kyllä erittäin maukkaita ja ovat kyllä kelpo vastus lehtikaalisipseille! Lehtikaalissa on se parempi puoli, että ne ovat suurempia kooltaan. Näiden kanssa jotuu harjoittamaan enemmän sorminäppäryyttä. ;)

Terveellisen herkullista sunnuntai-iltaa! Nyt äkkiä teeveen ääreen seuraamaan Suomen peliä..

<3: Santtu


1 kommentti

  1. Oi miten kuulostaa tutulta:D ja sama täällä, olen niin innoissani kanssa tuosta nokkosesta mutta minä olen vielä puheasteella;) kitos ohjeesta tätä on kokeiltava:)

    VastaaPoista

Piristät päivääni kommentillasi! Kiitos jo etukäteen! :)