JÖNKÖPING - PIKAVISIITTI RUOTSIIN

 
Joku aika sitten käväisin työreissulla Jönköpingissä Ruotsissa. Olipahan kerrassaan hurmaava, noin 100 000 hengen kaupunki vesistön syleilyssä. Matkalla heräsi vahvasti tunne, että tänne voisi joskus vielä palata. Kuvasaldoni jäi melko ohkaiseksi vähäisen vapaa-ajan vuoksi, mutta eiköhän näillä kännykkäräpsyilläkin jotakin saada tästä kaupungista irti.


Lensimme Vaasasta Tukholmaan ja siitä jatkoimme matkaa junalla etelään kohti Jönköpingiä. Lentoyhteys Vaasa-Tukholma -välillä on yllättävän edullinen. Halvimmillaan meno-paluu -lennot irtoavat vähän reilun 100€:n pintaan. Junamatkustaminenkin oli yllättävän edullista Ruotsissa. Matkamme Tukholmasta Jönköpingiin kesti noin 3 tuntia ja sen hinta oli noin 270 SEK, eli noin 30 €. Suomen hintatasoon verrattuna junayhteys oli siis noin puolet halvempi!
 
 

Jönköpingin keskusta-alue oli sympaattinen! Mukulakivikatuja ja vanhoja säilytettyjä rakennuksia, joissa oli erilaisia pieniä putiikkeja. Vesistön rannalla oli trendikkäitä bistroja ja kahviloita, joiden terasseilla rohkeimmat jo tarkenivat istuskella. Aivan mahtavat puitteet kesäiltoja ajatellen. Yhtenä iltana ehdimme piipahtaa syömässä tällaisessa bistrossa ja en voi muuta kuin lämmöllä suositella Bryggan -nimistä ravintola-kahvilaa. En ole ikinä syönyt niin hyvää cesar-salaattia, mitä täällä söin!


Lounaalla pääsin maistamaan perinteistä ruotsalaista ruokaa: Raggmunkar, eli perunalättyjä. Lätyt tarjottiin rapeaksi paistettujen pekonipalojen tai vaihtoehtoisesti kasvisten kanssa. Mielenkiintoinen kokemus kaikenkaikkiaan. En ole koskaan syönyt lättyjä lounaaksi, mutta nyt on sekin koettu. Tosin lätyt olivat suolaisia, joten niitä ei oikeastaan voi verrata meidän jälkkärinä syömiin lättyihin.
Kaupungissa sijaitsee myös vanha tulitikkutehtaan alue, jossa toimii nykyisin erilaisia putiikkeja ja museoita. Kävelimme alueen läpi iltalenkin yhteydessä, mutta harmiksi emme ehtineet päiväsaikaan tutustumaan alueeseen paremmin.

Mielestäni Ruotsin matkoilla on parasta bongailla joitain pikkuisia juttuja, jotka ovat erilaisia kuin Suomessa. Maissa on kuitenkin niin paljon samankaltaisuuksia, mutta löytyy kuitenkin hauskoja yksityiskohtia, jotka on toteutettu erillä tavoin.

Onko teillä vinkata näiltä main muita mielenkiintoisia paikkoja, joihin Jönköping-vierailulla voisi tutustua? Junayhteyden varrelta ainakin näkyi sympaattisia pieniä kaupunkeja, joihin olisi hauska vielä palata (esimerkiksi miehille varamastikin mieluisa kohde Huskvarna, tuo kaikkien moottivehkeiden mekka ;) ).

<3: Santtu

PS. Minulla on tuolla luonnoksissa odottamassa muitakin reissupostauksia, mm. Uumajasta ja postaussarja aikaisemmilta Kroatian matkoilta, joten stay tuned! 

10 kommenttia

 1. Hienoja kuvia! Ei mitään räpsyjä! ;)

  VastaaPoista
 2. Jönköpingin ohi on tullut ajettua usein, vain kerran on tullut siellä yövyttyä. Jönköpingin pohjoispuolella olevaa Linköpingiä on tullut ihasteltua enemmänkin, etenkin Gamla Linköping ja Ruotsin ilmailumuseo. Vanhassa kaupungissa on Maraboun tehtaanmyymälä :). Ruotsissa on kiva lomailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä Miuku! Ruotsissa oli tosi helppo lomailla ja varsinkin näin pohjalaisena, kun ruotsinkieleenkin on totttunut tässä lähialuilla. :)

   Poista
  2. Mieheni on syntynyt Ruotsin länsirannikolla ja perhe asuu nykyään itärannikolla. Olemme jo muutamana kesänä lähteneet ajelemaan Tukholmasta etelään ja löytäneet itsemme länsirannikolta, vaikka sinne asti ei todellakaan pitänyt mennä. Ruotsi tuntuu itsellekin toiselta kotimaalta ja sinne on aina mukava palata. Siellä saa suomalaisena hieman enemmän yksityisyyttä kuin jos reissaisi Suomessa. Meno tuntuu jotenkin rennommalta kuin koto-Suomessa ?!

   Poista
  3. Oi että, varmasti löytyy jokaisella reissulla uusia kolkkia koluttavaksi! Ja totta tuokin, miten se onkin niin, että Suomessa lomailukin on vähän sellaista pingotusta?

   Poista
 3. Kauniita kuvia! Ihanhan tässä matkakuume tulee! Nyt jatkan askartelupostauksiesi lukemista. Eli eiköhän kohta iske joku askarteluinspiskin. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiva kuulla! Tsemppiä luku-urakkaan! ;) Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 4. Ihania kuvia! :) Ruotsissakin on kyllä niin paljon nähtävää! Pitäis joskus ottaa auto alle ja lähteä roadtrippailemaan.

  Saako muuten udella, mitä teet työksesi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Todellakin, Ruotsi olisi huippuhyvä maa roadtripille!

   Ja saa toki udella. :) Työskentelen tällä hetkellä maataloushallinnossa.

   Poista

Piristät päivääni kommentillasi! Kiitos jo etukäteen! :)